ANKARA 06  – Pleksi Ankara

NÜFUSU:4,466,756

İLÇELERİ:Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Gölbaşı, Kalecik, Kazan, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Beypazarı, Çamlıdere, Evren, Güdül, Haymana, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar.

TARİHÇESİ:Ankara’da yapılan arkeolojik kazılarda paleolitik ve neolitik dönemlere ait eserlerin bulunması Ankara’nın çok eski bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Bölgede Hitit’ler, FrigTer, Lidya’lılar ve Persler’e ait kalıntılar bulunmuştur. Ovalık bir alanda kurulan ilin yüzölçümünün; yaklaşık % 50’sini tarım alanları, % 28’ini ormanlık ve fundalık alanlar, % 12’sini çayır ve meralar % 10’unu tarım dışı araziler teşkil etmektedir. İlin başlıca akarsuları; Kızılırmak, Sakarya Nehri, Ankara Çayı, Kirmir Çayı,Ova Çayı ve Balaban Çayı’dır. Başlıca gölleri; Tuz Gölü, MoganGölü ve Eymir Gölü’dür. Başlıca barajları; Sarıyar, Kesikköprü,Çubuk-1, Çubuk-2, Bayındır, Kurtboğazı, Çamlıdere ve Asartepe barajlarıdır.

NEREDE GEZİLİR:Ankara Kalesi, Agustus Tapmağı, ODTÜ Müzesi, Atatürk Müzesi, Etnografya Müzesi, Ayaş Kaplıcaları, Kocatepe Camii, Hacı Bayram Veli Camii, Mehmet Akif Ersoy Evi ve Müzesi, TRT ve PTT Müzesi.

NE YENİR:Miyane çorbası, arabası çorbası, kikirdekli çorba, sütlü tarhana çorbası, omaç çorbası, paça çorbası, yoğurt çorbası, Ankara kapaması, Ankara kebabı, fasla et, papara, tatmak tiridi, bici, kadınbudu köfte, mucirim köftesi, bici aşı, etli patlıcan tava, Ankara tavası, kelem gıydısı, pirpir, pıt pıt pilavı, Ankara ketesi, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, gözleme, horakayi, kaygana, köbete, ölüğün körü, pazar böreği, çir hoşafı, bal tiridi, cennet küngü, hedik, karga beyni, petçem, ala börtme, calla, sızgaç, Beypazarı kurusu ve güveç.

Ankara web tasarım
NEREDE YENİR:Ankara Nallıhan’da bulunan Köy Sofrası adlı lezzet durağında kapama pilavı ve malak makarnası denenmelidir. Ayrıca Beypazarı’nın tarihî yemeği güveç Bostancılar çarşısındaki Tarihî Güveç Fırınında yenebilir. Ayrıca Ankara’da Diyarbakır lezzetlerini tatmak isteyenler için, Kızılay’da bulunana Tavacı Recep Usta önemli bir uğrak yerdir.

NE ÜRETİR:Tarımsal ürünlerde; buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, mısır, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği, soğan, sarımsak, patates, lahana, ıspanak, pırasa, taze fasulye, barbunya fasulye, hıyar, domates, biberi havuç, turp, yer elması, armut, ayva, elma, erik, iğde, kayısı, zerdali, kiraz,

Comments are disabled.